Archiv rubriky: Podvody

“Máte virus na počítači” – nenaleťte na podvodné telefonáty!

Chceme vás varovat před jednou metodou podvodníků, která dosud byla známa jen v zahraničí. Nyní se první případy objevily i u nás.

Nový druh těchto podvodů kombinuje telefonní s počítačovou kriminalitou. Postup podvodníků je takový:

– Zavolají Vám z firmy, která údajně podporuje zákazníky při problémech s počítacem (názvy jako PC Support, Online PC Repairs, Online PC Doctor atd.) a tvrdí Vám, že zjistili, že máte virus na počítači.

– Začnou Vám dávat pokyny, co je nyní třeba dělat: Zapněte si počítač, otevřete Event Viewer v systému Windows (v Event Vieweru je archiv (nekritických) chybných hlášení), tam uvidíte řadu chyb (které jsou normální).

– Budou Vám tvrdit, že si potřebujete z internetu stáhnout (falešný) antivirový program za poplatek.

– Pro zaplacení poplatku volajícímu máte sdělit své osobní údaje a bankovní spojení.

Proto:
•    Zapište si jméno firmy, jméno volajícího, telefonní číslo a zkontrolujte webové stránky firmy. Zkuste zavolat zpět, abyste zjistili, zda firma existuje
•    Nikdy nesdělujte číslo platební karty, hesla či jiné citlivé informace po telefonu
•    Nestahujte programy umožňující vzdálenou správu počítače

A samozřejmě nám v takovém připadě podvodné číslo nahlašte! Podělte se s komunitou o zkušenosti s podvodníky, aby k takovým podvodům již nedocházelo a aby se jim to již nevyplácelo.

Opatrujte se!

Tým Tellows

Zajímavosti z příručky pro telemarketery

Minulý týden jsme napsali o zábavné hře Jak vytočit telemarketery, kterou si s volajícím můžete zahrát při příštím nežádoucím telefonátu. Podstata hry je udělat si legraci z telemarketera, plýtvat jeho časem a zabránit tím, aby dokázal volat více lidem. Ke hře patří různé stupně a návrhy, jak můžeme telemarketery konkrétně pořádně rozzlobit – vždyť nás také dovedou rozzlobit…

Jedním cílem hry je např. dostat k telefonu šéfa a říct, že prodejce použil sprostá slova, poté, co jste prodejce vyprovokovali. Ale nejen použití sprostých slov je pro prodejce telemarketingu fatální chyba. Tato profese má svá pravidla a prodejci jsou obvykle školeni k určitým komunikačním postupům, aby úspěšně přesvědčovali a prodávali.

Smysl a překlad “slabých výrazů” do jazyka “silných výrazů” telemarketingové komunikace:
musíte, nesmíte – je potřeba, je nutné, je nezbytné, je důležité
nevím – tyto údaje Vám zdělí X, který se tímto zabívá; tyto informace nemám k dispozici
nemá řešení – za těchto okolností vám mohu nabídnout toto řešení
riziko – jistota, míra jistoty, bezpečnost
problém, potíže – ve Vaší situaci, vzhledem k této situaci
obtěžovat, zdržet – Mohu s Vámi chvíli hovořit? Mohu vás požádat o chvíly času?
postih, sankce – poplatek, úhrada
komplikace, reklamace – za těchto okolností, podmínek, v této souvislosti
konkurence – jiné firmy, některé společnosti, ostatní firmy
ale – však, nicméně, ovšem, přesto
(zdroj)

Pokud tedy prodejce na druhé straně sluchátka používá “slabých výrazů”, je velice pravděpodobné, že firma, která Vám právě volá, není seriózní. Ovšem na druhé straně šikovní telemarketeři jsou tím způsobem nebezpeční, že by Vám po telefonu dokázali prodat i kocoura v pytli, bez kterého se v žádném případě neobejdete a kterého jinde levněji již nikdy nedostanete.

Nechnechte se napálit smlouvami uzavřenými po telefonu! Seriózní firmy nabízí smlouvy v písemné formě, které si múžete v klidu přečíst. Buďte stále opatrní a přečtěte si i to, co je napsáno drobným písmem! Pomáhejte si navzájem a nadále nám hlaste podvodnické firmy!

Přejeme krásný týden!

Tým Tellows

Pozor na podvodné SMS! Podvodníci klamou zprávami o výhrech nebo dluzích

Poslední dobou se setkáváme čím dál tím více s případy doručení vyhrožujících SMS a nebo takových, které vás žádají odepsat na jejich premiovou linku.

Dejte si dobrý pozor na smsky ve tvaru:

“Gratulujeme, dnesek je pro Vas stastny den, byl(a) jste vylosovan(a) v soutezi o mobilni telefon Nokia N96. Vyhral(a) jste krasny mobilni telefon v cene 15 000 Kc, staci aby jste nam zaslal(a) bezplatnou overovaci SMS: P www n96 na cislo 9030999, jakmile si overime Vase kontaktni udaje, budeme Vas telef onicky kontaktovat, zadne skryte poplatky nebo tarify!”

zdroj: http://mobil.idnes.cz

Takto tedy vypadá typická podvodná SMS. Nenechte se oklamat falešnými sliby – ačkoliv to zní hezky a velice vás to láká. SMSky, ve kterých vás žadají napsat zpětnou zprávu na číslo začínající na 90 v žádném případě neberte vážně a neodpovídejte na ně, pokud nechcete přijít o nemalou částku peněz.

Jak poznám, kolik SMS nebo minuta na toto číslo bude stát?

Poslední dvojčíslí naznačuje částku, která vám bude strhnuta po poslání smsky nebo za minutu hovoru s tímto číslem.
To znamená, že číslo 9030999 vás obere o 99,- Kč za SMS nebo minutu.

“SMS ve tvaru WEB …”

Také byly nahlášeny případy následujícího formátu:

“Pošlete SMS ve tvaru WEB na číslo 9000 999”

V tomto případě bylo lidem vyhrožováno, že dluží ohromnou částku a pokud si to chtějí ověřit, mají poslat SMSku na číslo končící na 999 – znamená to, že jedna zpráva bude stát 99 Kč.
Tím to ale neskončilo: pokud jste poslali “SMS ve tvaru WEB”, tak si můžete být jisti, že vám v nejbližší době příjde další SMS vyžadující informace nebo heslo, potom další, po které údaje máte potvrdit atd. …

Proč?

Účelem takových zpráv je docílit, abyste na dotyčné číslo poslali co nejvíce SMSek. Podvodnické firmy takto připravily nemálo lidí o několik stovek korun na premiových linkách, které si od operátorů nebo dalších dealerů pronajaly.

Nenechte se oklamat a pomáhejte si! Informujte přátele a kolegy o těchto podvodech! Nedovolte, aby podvodníkům naletělo více lidí!

Přejeme Vám krásný víkend,

váš tým tellows.cz